Skip to main content

Insulineresistentie en koolhydraatbeperking.

Door: Lydia Jeuken
21 februari 2025

Gisteren sprak ik mevrouw S. in mijn praktijk.

Drie maanden geleden kwam ze bij me met haar hulpvraag. Haar bloedsuikerwaarden waren wat verhoogd, net als haar cholesterol, en ze merkte dat ze steeds zwaarder werd zonder dat ze iets anders deed in haar leefstijl. "Vooral rondom mijn buik," zei ze. Daarnaast had ze gewrichtsklachten, vaak hoofdpijn en was ze na een dag werken echt moe. Iets wat ze niet van zichzelf kende.

Ze was bewust bezig met voeding, at al minder, maar er gebeurde niets.

In ons eerste gesprek legde ik uit dat ik vermoedde dat er sprake was van metabole disfunctie en insulineresistentie. Dat zou een deel van haar klachten kunnen verklaren. Ik vertelde haar over de onderliggende processen (te veel om hier nu uit te leggen), en ze herkende zich hierin. Om haar metabole gezondheid te verbeteren en de insulineresistentie om te keren, ging ze drie keer per dag eten—zonder tussendoortjes zoals fruit of snoepgroenten. Ze beperkte haar koolhydraatinname: minder brood, geen aardappels of pasta bij de warme maaltijd en het schepje suiker uit haar koffie weg. In plaats daarvan koos ze voor volle zuivel, volvette kaas en roomboter.

Gisteren zag ik haar voor de derde keer.

Ze voelt zich zóveel beter! Niet meer moe na een werkdag, geen hoofdpijn meer en ’s nachts slaapt ze door. Voorheen werd ze wakker omdat omdraaien pijnlijk was. Daarbij is ze 7 kilo in vetmassa afgevallen en is haar buikomvang flink afgenomen.

“Ik voel me in alle opzichten fitter én dit voedingspatroon voelt echt niet als een dieet,” zei ze.

#insulineresistentie #metaboledisfunctie